top of page

Hoe gedachten je pijn kunnen veranderen

Louis Zantema


Louis is oprichter en hoofd wetenschap en productontwikkeling. Louis heeft meer dan 8 jaar klinische expertise in de behandeling van patiënten met chronische pijn als psycholoog. Hij is bekroond voor zijn uitzonderlijke prestatie in zijn vakgebied namens het Koninklijk Huis en heeft daarnaast een grote passie voor gaming. Zijn doel is om zichzelf overbodig te maken als pijntherapeut.


Welke invloed heeft denken op ons lichaam? Kan denken pijn versterken? Zit pijn dan ‘tussen de oren’?

De laatste jaren komt er steeds meer bewijs dat onze gedachten invloed hebben op ons lichaam. Op het gebied van pijn zijn daarin ook belangrijke ontdekkingen gedaan.

Om te begrijpen welke invloed gedachten kunnen hebben, is het belangrijk dat we iets meer weten over hoe ons zenuwstelsel met pijn omgaat. De hele dag door reizen er signalen vanuit de hersenen naar beneden. Deze signalen zou je kunnen zien als een soort ‘tegengif’ voor signalen die pijn kunnen veroorzaken. Er zijn activiteiten, zoals sporten, die ervoor zorgen dat er meer van deze ’tegen-signalen’ naar beneden reizen. Waardoor jij tijdens het sporten minder pijn voelt.


Een van de belangrijkste ontdekkingen is dat negatieve gedachten over de toekomst maken dat ons zenuwstelsel zich anders gedraagt. Vooral gedachten over alles wat er mis kan gaan, zorgen ervoor dat het zenuwstelsel verandert. Deze gedachten worden vaak ‘catastroferen’ genoemd. Een catastrofe is een ramp, je zou het dus ook ramp-denken, of doemdenken kunnen noemen. Als je veel van deze gedachten hebt, zorgt dit ervoor dat er minder ‘tegen-signalen’ vanuit je brein naar het zenuwstelsel reizen. Waardoor er meer pijn kan ontstaan. Positieve gedachten en activiteiten zorgen ervoor dat er weer meer ‘tegen-signalen’ door het zenuwstelsel gaan reizen!

Gedachten kunnen dus een hele grote invloed hebben op pijn en het lichaam. En gedachten kunnen ervoor zorgen dat de pijn wordt versterkt! Zit pijn dan ‘tussen de oren’? Ja en Nee! Meestal wordt met ‘tussen de oren’ bedoeld dat iemand zich aanstelt. Dat is bij chronische pijn zeker niet het geval! De pijn is echt en wordt echt gevoeld. ‘Letterlijk’ zou je kunnen zeggen dat pijn wel tussen de oren zit. De hersenen maken pijn aan, en de hersenen zitten tussen je oren…


De eerste stap: je gedachten leren kennen

Wat kun je hier zelf aan doen? Nou, hoewel veel van ons denken ‘vanzelf’ gaat, kun je je denken wel bijsturen. De belangrijkste stap is dat je beter door gaat krijgen welke gedachten jij hebt over pijn.


Oefening

1. Kies een leeg schrift of boekje, dat je voor deze oefening gaat gebruiken.

2. Schrijf zo vaak mogelijk op welke gedachten jij hebt over pijn. Je kunt een vast moment op de dag kiezen, of gewoon iets opschrijven wanneer het in je opkomt. Enkele voorbeelden van gedachten:

  • Mijn pijn zal wel nooit beter worden.

  • Ik geloof niet dat ik ooit nog zal werken.

  • Ik kan niet zonder mijn medicijnen.

  • Niemand begrijpt mij.

  • Er moet wel iets mis zijn in mijn lichaam.

3. Schrijf naast een gedachte op hoe jij je voelt door deze gedachte. Maakt de gedachte je bijvoorbeeld boos, bang, of verdrietig?

Later op deze blog zal een vervolg van de oefening komen, waarin ik stil zal staan bij het ‘ombuigen’ van negatieve gedachten. Om dit te kunnen doen is het belangrijk eerst goed je eigen gedachten te kennen.

Comments


bottom of page