top of page

Chronische pijn behandeling

Louis Zantema


Louis is oprichter en hoofd wetenschap en productontwikkeling. Louis heeft meer dan 8 jaar klinische expertise in de behandeling van patiënten met chronische pijn als psycholoog. Hij is bekroond voor zijn uitzonderlijke prestatie in zijn vakgebied namens het Koninklijk Huis en heeft daarnaast een grote passie voor gaming. Zijn doel is om zichzelf overbodig te maken als pijntherapeut.


Er zijn vele soorten chronische pijn behandelingen. Een chronische pijn behandeling kan erg medisch zijn, zoals medicijnen of operaties. Maar er zijn ook behandelingen die zich richten op het verminderen van pijnklachten door je brein te trainen. Welke behandelingen zijn er en hoe weet je welke geschikt is voor jou?


Kun je chronische pijn behandelen?


Gelukkig is chronische pijn te behandelen. Al jarenlang doet de medische wetenschap onderzoek naar de behandeling van chronische pijnklachten. Om te weten hoe een chronische pijn behandeling werkt, is het goed om te begrijpen hoe pijn ontstaat.

Anders dan veel mensen denken, ontstaat pijn in de hersenen. Jouw hersenen maken pijn aan wanneer ze denken dat jij in gevaar bent. Daarbij maken jouw hersenen razendsnel een besluit. In dat besluit wordt gekeken wat er in je lichaam gebeurt, maar de hersenen nemen jouw gevoelens en gedachten over pijn ook mee in het besluit. Ook wegen de hersenen af waar je aandacht is en wat je aan het doen bent. Behandelaars noemen dit vaak het biopsychosociale model. Lichaam (biologie), geest (psychologie) en jouw omgeving (sociaal) spelen allemaal een rol bij chronische pijn.


Dat maakt dat chronische pijn ook lastiger te behandelen is, dan bijvoorbeeld een gebroken been. Een gebroken been is vooral een biologisch probleem. Chronische pijn heeft zo’n impact op jouw sociale leven, je gevoelens en gedachten dat een simpele aanpak vaak helaas niet werkt. We spreken van chronische pijn als er een voortdurende of terugkerende pijn is die langer aanhoudt dan de normale genezingsperiode voor een ziekte of verwonding, of pijn die langer dan drie tot zes maanden duurt.

Het goede nieuws is dat er wel steeds betere behandelprogramma’s komen die zowel de biologische, psychologische als sociale factoren van chronische pijn meenemen.Welke chronische pijn behandelingen zijn er?


Biologische behandelingen voor chronische pijn noemen we vaak ook geneeskundige of medische behandelingen. Daarbij kun je denken aan het nemen van medicijnen. Hier vallen ook operaties en injecties, zoals zenuwblokkades, onder. Alle medische behandelingen richten zich op het verminderen van pijnklachten, waarbij vaak gemeten wordt welke score iemand aan de pijn geeft. Het grootste nadeel van de meeste medische behandelingen zijn de bijwerkingen. Vooral pijnstillers staan erom bekend dat ze de aandacht, concentratie en jouw gevoel negatief kunnen beïnvloeden. Er zijn ook veel alternatieve chronische pijn behandelingen die zich meer op de biologie richten, zoals bijvoorbeeld CBD olie of acupunctuur.


Binnen de psychologische behandelingen voor pijn zijn er veel mogelijkheden. Dit zijn meestal behandelingen met een psycholoog, maar ook veel fysio- en oefentherapeuten houden zich bezig met pijn en psychologie. Behandelingen die zich meer op de psychologische kant van pijn richten, hebben vaak als doel de pijn beter te begrijpen, beter in je vel komen te zitten en weer meer in het leven ondernemen. Daarnaast zijn er psychologische strategieën die je kunt leren om je brein te trainen en daarmee je pijngevoel direct te beïnvloeden. Pijn educatie, cognitieve gedragstherapie, EMDR en mindfulness zijn veel voorkomende behandelingen die ingezet worden bij pijn. Bij Reducept richten we ons op het digitaal aanbieden van deze kennis en training van je brein. Digitale of online training wordt ook wel e-health genoemd. E-health is een verzamelnaam voor digitale toepassingen in de zorg ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid jou als patiënt. De cliënt, patiënt, sporter of leerling gaat zelf actief aan de slag met e-health.


Behandelingen die zich op de sociale kant richten hebben vaak als doel weer terugkeren naar het werk, activiteiten in het leven uitbreiden en sociaal contact verbeteren. Soms is dit onderdeel van een arbeidstraject, of heb je contact met bijvoorbeeld een maatschappelijk werker. Ook psychologen houden zich vaak voor een deel bezig met het opbouwen van activiteiten die ook je sociale contacten kunnen verbeteren.


Tot slot zijn er behandelingen die meerdere onderdelen combineren. Er is bijvoorbeeld medisch-specialistische revalidatiebehandeling, waarbij je in een revalidatiecentrum door professionals vanuit verschillende achtergronden wordt geholpen. Je hebt dan bijvoorbeeld een arts, fysiotherapeut en psycholoog die jou in een traject behandelen. Dat wordt ook wel multidisciplinaire behandeling genoemd. Dit zijn intensieve behandelingen waarbij je meerdere dagen in de week behandeling volgt of zelfs een tijdje in het revalidatiecentrum blijft overnachten.Welke chronische pijn behandeling is geschikt voor jou?


In de meeste gevallen stelt jouw huisarts een verwijzing op naar de persoon waarvan hij

denkt dat deze geschikt is voor jouw problematiek. Wanneer je beginnende pijnklachten hebt, is dat vaak een specialist in het ziekenhuis die probeert vast te stellen of er een aandoening is die de pijn goed kan verklaren, zoals bijvoorbeeld reuma of MS. Als er een onderliggende aandoening voor de pijn is, wordt deze behandeld. Soms zal een specialist in het ziekenhuis verder verwijzen naar een fysiotherapeut of psycholoog, of als de klachten ernstig zijn naar een revalidatie centrum.

Niet altijd wordt er een duidelijke oorzaak gevonden voor pijnklachten of is het lastig een diagnose vast te stellen. Soms worden daarvoor bredere diagnoses toegepast zoals fibromyalgie of prikkelbaredarmsyndroom, diagnoses waarbij we nog niet goed weten wat de oorzaak van de pijn is. Het is in zo’n geval erg lastig om een goed passende behandeling te kiezen. In veel gevallen helpt het om ook in zo’n geval met een fysiotherapeut te kijken naar de mogelijkheden om je lichaam op de juiste manier te gebruiken en conditie te verbeteren. Of met een psycholoog te spreken over het leven met pijn. Nieuwe digitale behandelingen zoals Reducept bieden ook hoop, omdat ze het brein trainen op de plek waar de pijn ontstaat. In veel gevallen lukt het om dan beter met de pijn te leven en deze vaak zelfs te verminderen.


Mocht de pijn blijven, dan zijn er in Nederland meerdere centrums voor pijnbestrijding. Deze zitten vaak in een ziekenhuis en binnen deze afdelingen wordt vaak op vooral medische manier gekeken of de pijn verminderd kan worden, of in ieder geval draaglijk. Hierbij worden vaak medicijnen toegepast op operaties uitgevoerd.

Welke behandeling geschikt voor jou is, hangt van je voorkeuren af. Zeker wanneer er geen snelle oplossing voor de pijn blijkt, is het soms lastig om te weten hoe nog verder te gaan. In onderzoek naar pijn, maar ook behandelrichtlijnen, wordt aangegeven dat het in zo’n geval erg kan lonen om meer te leren over hoe pijn werkt, en zelf manieren te vinden om de pijn te leren beïnvloeden en ermee te leren omgaan. Precies waar we ons bij Reducept op richten. Jij verdient een leven met minder pijn.


De toekomst van behandelingen voor chronische pijn


De toekomst van behandelingen voor chronische pijn, ligt wat ons betreft, in het trainen van het brein. Na jaren van medisch onderzoek weten we dat de hersenen de grootste rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van pijn. Of je pijn in je rug of benen hebt, uiteindelijk ontstaat alle pijn in de hersenen. Door onze training train je de bron van het probleem en leer je onderweg vaardigheden die je de rest van je leven kunt inzetten, zonder de bijwerkingen die we van medicijnen kennen.


コメント


bottom of page