top of page

Wat virtual reality voor pijn kan betekenen

Louis Zantema


Louis is oprichter en hoofd wetenschap en productontwikkeling. Louis heeft meer dan 8 jaar klinische expertise in de behandeling van patiënten met chronische pijn als psycholoog. Hij is bekroond voor zijn uitzonderlijke prestatie in zijn vakgebied namens het Koninklijk Huis en heeft daarnaast een grote passie voor gaming. Zijn doel is om zichzelf overbodig te maken als pijntherapeut.


Wat is Virtual Reality?


Virtual Reality, VR in het kort, is de digitale wereld die we bekijken door een VR bril. Vooral de laatste jaren is de techniek van VR zich aan het ontwikkelen. Bedrijven als Pico hebben betaalbare VR brillen uitgebracht om VR toegankelijk te maken. Naar het inzetten van Virtual Reality voor pijn wordt al langere tijd onderzoek gedaan. Nog voor VR brillen toegankelijk werden, waren er al vele studies.


Het emotionele brein


Omdat het emotionele deel van ons brein weinig onderscheid maakt tussen werkelijkheid en VR, liggen daar veel meer behandelmogelijkheden. Als we weten welk beeld of idee mensen van hun eigen klacht hebben, kunnen ze daar aan ‘blootgesteld’ worden in VR.

Door VR toe te passen kunnen we een emotioneel overtuigende omgeving maken die meer impact heeft op pijn! Op die manier kan je grip krijgen op een probleem dat niet zo letterlijk is als een duidelijke angst voor iets in de buitenwereld. Maar bijvoorbeeld meer ‘interne problemen’ als depressie, burn-out, of in het geval van Reducept: pijnklachten.


Grip op je chronische pijn


Grip krijgen op klachten, door een ander beeld van je probleem te vormen, kan op vele manieren. Iedere hulpverlener, met name psychologen, helpen mensen een ander beeld van hun probleem te krijgen. Van schrijftherapie, tot helpende gedachten formuleren en mindfulness meditatie. Door klachten op een andere manier te bekijken, wordt het mogelijk hier wat aan te doen, of deze te accepteren. 3 voorbeelden:

  1. Angst is een gezond systeem dat getraind kan worden.

  2. De hersenen zijn flexibel en kunnen wat geleerd is weer afleren.

  3. Het lichaam waarschuwt met een burnout dat je teveel van jezelf vraagt.

Probeer Reducept vandaag nog


Elk geval van chronische pijn is anders, maar wij geloven dat het mogelijk is om elke patiënt te helpen. We hebben de Reducept-methode gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek om pijnpatiënten te helpen hun pijn te begrijpen en te overwinnen.

De Reducept game is voor patiënten uitsluitend verkrijgbaar bij onze medische partners. Klik hier om te zien of je arts of therapeut deel uitmaakt van ons netwerk en je de Reducept-methode kan aanbieden als onderdeel van jouw behandeling.

Wat virtual reality voor pijn kan betekenen

Comments


bottom of page