top of page

Reducept helpt Praktijk Trouw met innovatie in fysiotherapie

Over Michiel Trouw


Michiel Trouw is fysiotherapeut, extensief therapeut en manueel therapeut met 15 jaar ervaring in de pijnbehandeling van hoofd, nek en gezicht. Hij is tevens CRAFTA instructeur (Craniofacial Therapy Academy). In zijn kliniek in Hengelo ziet Michiel vaak patiënten met hoofdpijn, duizeligheid, maar ook nek-, kaak- en rugklachten. Het merendeel van de patiënten die naar zijn kliniek komen, heeft al langere tijd pijnklachten.


Innovatie in fysiotherapie


In ons interview vertelde Michiel over zijn professionele carrière, en hoe hij van zijn passie om pijnpatiënten te helpen zijn carrière heeft gemaakt. "Ik vond het leuk om te werken met de bewegende handicaps en problemen van het lichaam. Ik richtte me vooral op mensen die door ernstig disfunctioneren niet in staat waren om pijn te lijden. Als jonge fysiotherapeut maakte ik er mijn doel van om die groep te helpen."

Reducept biedt een niet-invasieve, digitale therapeutische oplossing om patiënten te helpen die lijden aan chronische pijn. De patiënt krijgt controle over zijn pijngedrag en vermindert tegelijkertijd het niveau van de ervaren pijn. Michiel legt uit hoe hij Reducept tegenkwam, en waarom hij ervoor koos ermee te werken.


"Toen ik net klaar was met manuele therapie, zag ik een presentatie over de relaties tussen de kaak, de nek en hoofdpijn. Dit was een eye-opener voor mij. Ik bekeek die groep pijnpatiënten vanuit een ander perspectief; er kwamen veel dingen samen. Ook heb ik veel internationaal onderwijs gevolgd o.a. Engeland en Australië. Door deze congressen en cursussen leerde ik veel over de cortex en het neuro-immuunsysteem, de verschillende niveaus van pijnreceptoren en hoezeer de overtuigingen van patiënten hierbij een rol speelden. Dit was vormend voor mij als manueel therapeut die werkt op gewrichten en spieren, en heroriënteerde mij sterk naar het begeleiden van patiënten, alsook het uitleggen van hun situatie en hen bewust te maken en controle te geven over hun lichaam. Dit was mijn eerste connectie met Reducept."

Uitdaging 1: Het kost veel moeite om uit te leggen hoe pijn werkt.


Chronische pijn is ongelooflijk complex. Het vergt veel inspanning van een professional om pijn vanuit een biologisch en fysiologisch perspectief aan patiënten uit te leggen. Gezien het individuele aspect van fysiotherapie kan het geven van voorlichting over pijn minder effectief zijn dan gewenst als gebruik wordt gemaakt van traditionele methoden, zoals lezingen en boeken. Het is tijdrovend voor professionals, en voor patiënten kan de informatie moeilijk aan te sluiten en te verwerken zijn.


Oplossing 1: Digitale therapie maakt moeiteloze pijneducatie mogelijk.


Michiel is altijd geïntrigeerd geweest door innovaties in de behandeling. Hij zei: "Ik was nooit alleen maar gefixeerd op de traditionele therapie concepten uit de literatuur. Ik hoorde iets over Virtual Reality (VR) brillen en de mogelijkheid om pijn aan patiënten uit te leggen in VR. Ik was misschien de derde of vierde therapeut in Nederland die om begeleiding van Reducept vroeg.

Toen ik het programma voor het eerst zag, was ik enthousiast omdat ik gewend ben om pijn concepten uit te leggen aan patiënten met behulp van boeken om thuis te lezen en whiteboards om tekeningen te maken. Maar de VR-ervaring was totaal anders. Het was veel diepgaander en in staat om de perspectieven van patiënten te veranderen. Ik zag fantastische dingen gebeuren toen ik de VR-bril uitprobeerde."

De aanpassing aan de VR-ervaring is een soepele overgang van de traditionele methoden die de patiënten kennen. Michiel stelt: "Het was voor patiënten veel makkelijker om zich aan te passen aan deze visuele input dan het lezen van boeken en zelf de verbanden moeten leggen."


Uitdaging 2: Het kan onduidelijk zijn hoe patiënten met langdurige pijn zonder weefselschade behandeld moeten worden.


Soms komen patiënten voor fysiotherapie met langdurige pijn maar zonder fysiologische indicatie. Michiel kreeg eens een patiënt met zeven jaar buikpijn zonder weefselschade. De patiënt was naar hem verwezen door een ziekenhuis dat voor dergelijke pijn geen geschikte behandeling kon vinden.


Oplossing 2: Door intensieve pijneducatie worden patiënten beter in staat gesteld om zelf pijn te bestrijden.


Door deze patiënt te laten deelnemen aan de Reducept-therapie kon haar pijnbeoordeling worden teruggebracht van 8/10 naar 2/10. "Dit was een grote verandering die me aan het denken zette: Ik wil hier meer mee doen. En nu is het een onderdeel van het programma van de praktijk".


Michiel legt uit: "Voor mij is het type pijn niet de doorslaggevende factor voor het gebruik van VR. Het gaat eerder om langdurige pijn, of het niet kunnen vinden van een bepaald weefsel dat verantwoordelijk is voor het probleem. Daarom doe ik altijd een grondig lichamelijk onderzoek bij mijn patiënten met langdurige pijn. Als ik het verantwoordelijke weefsel vind, praat ik met de patiënt en doen we twee of drie behandelingen om te zien of ik de pijn kan verminderen. Maar er is een groep mensen die niet veel weefsel-specifieke problemen heeft, maar toch pijn ervaart. Ik denk dat Reducept voor deze groep een effectief middel is. Het geeft de aanbevolen voorlichting over pijnbestrijding en geeft ze meer zelfredzaamheid bij het onder controle houden van hun pijn."


Uitdaging 3: Het is noodzakelijk om de vorderingen van patiënten met thuisoefeningen bij te houden.


Als een fysiotherapeut thuisoefeningen voorschrijft, wat is dan de beste manier om ervoor te zorgen dat de patiënt de training routine volgt en vooruitgang boekt?


Oplossing 3: Het bijhouden van de at-home vorderingen van de patiënt met het Professional Dashboard.


Een grondige introductie en uitleg zal de motivatie van een patiënt om het programma te volgen aanzienlijk verhogen. Met de Reducept digitale therapie kunnen professionals het Reducept online dashboard gebruiken om patiënten thuis te laten oefenen terwijl de therapeut hun vorderingen op afstand volgt. Patiënten kunnen trainen met de Reducept VR-app als ze een VR-headset hebben, of ze kunnen inloggen op een mobiele app en onderweg trainen.


Michiel legt uit hoe hij een nieuwe patiënt instelt: "Als een patiënt voor het eerst bij mij komt, maak ik ruimte voor een gesprek over zijn of haar pijn achtergrond en medische traject, vervolgens doe ik een grondig lichamelijk onderzoek en beslis ik over de behandeling. Als de patiënt akkoord gaat met mijn voorstel om de VR-therapie te proberen, doen we samen een sessie van 30 minuten in de praktijk. Ze zetten de bril op, en maken kennis met het programma. Dan bespreken we hun VR-ervaring, en kijken we of ze zich prettig voelen bij de methode. Als de patiënt tevreden is, maak ik het programma toegankelijk voor hen om thuis op hun mobiel te gebruiken. Soms kopen ze een betaalbare bril (noot van de redacteur - VR-headsets voor telefoons) om te trainen met de mobiele app. In het Reducept professional dashboard kan ik observeren wat er gebeurt, hoe vaak ze het spel spelen, en wat hun pijnscores zijn."

Ben je ook een zorgprofessional die graag innovatie in je werk wil brengen? Neem contact met ons op om te leren hoe je een digitale therapie in je praktijk kunt beginnen.
Reducept helpt Praktijk Trouw met innovatie in fysiotherapie

Comments


bottom of page