Het aantal fysiotherapeuten dat met behulp van een VR-bril chronische pijn bestrijdt, is binnen een jaar tijd met 93 procent toegenomen. Dat blijkt uit interne cijfers van Reducept. Virtual reality blijkt een zeer welkom- en effectief hulpmiddel tegen de prangende werkdruk in de zorg en chronische pijn. De bril moet het aantal ‘draaideurpatiënten’, die steeds hun weg richting fysiotherapeuten weten te vinden, drastisch omlaag brengen.
In september 2022 waren er nog 73 fysiopraktijken die gebruik maakten van virtual reality. Ruim een jaar later zijn dat er opeens 141.
"In een mum van tijd is de inzet van VR door fysiotherapeuten in het hele land verdubbeld". Volgens Reducept mede-oprichter Louis Zantema is dit het bewijs van de groeiende behoefte om met innovatieve en alternatieve oplossingen te werken. "De zorg kampt met een prangend tekort aan personeel. In Nederland hebben we drie miljoen mensen met chronische pijn. Vergrijzing maakt het probleem niet minder. Daar proberen we samen met de fysiotherapeuten een oplossing voor te verzinnen."
Grote druk op zorg
Chronische pijn legt momenteel gigantische druk op de mensen die werken in de zorg. "Als pijn staat het momenteel vaak te boek als een nogal onbegrepen fenomeen", vertelt Zantema. "De pijn heeft namelijk meestal geen aanwijsbare oorzaak en dat frustreert natuurlijk in eerste instantie patiënten, maar ook behandelaars. Bij chronische pijn is er namelijk geen sprake meer van weefselschade, maar van pijnsensatie. Patiënten lopen specialist na specialist af want ze zijn lang niet altijd effectief te behandelen." Jens de Zwarte, fysio bij Fysiotherapie Tilburg Reeshof, vult aan: "Persoonlijk denk ik dat wanneer mensen meer autonomie hebben over hun klachten, dat dit de zorgconsumptie naar beneden brengt. Patiënten worden minder afhankelijk van zorg en trekken minder vaak onnodig aan de bel."
Pijn als creatie van het brein
Wie de bril opzet, kan in het zenuwstelsel virtueel zijn of haar pijn bestrijden door de pijnpunten weg te schieten. Door patiënten te voorzien van pijntherapie in de vorm van VR-game, kunnen zorgverleners dus mogelijk de zorgkwaliteit verbeteren zonder dat dit extra personeel vereist, en dat is volgens de cijfers in trek. Als patiënten begrijpen wat er in hun lichaam gebeurt, zijn ze bovendien gemotiveerder om zich in te zetten voor een behandeling, wat kan voorkomen dat pijnklachten nóg chronischer worden.
Alternatief voor opioïden en andere heftige pijnstilling
De afgelopen jaren gaat steeds meer geluid op voor alternatieve vormen van pijnbestrijding. Zonder direct opioïden of andere heftige pijnstillers voor te schrijven, waar mensen niet alleen verslaafd aan kunnen raken maar waaraan ook een steeds groter tekort ontstaat. "Al een langere tijd zien we in de fysiotherapie een shift waarbij gedragsmatige behandelingen terrein winnen en steeds meer vanuit de wetenschap onderbouwd worden. We zien onze patiënten weer actiever worden door deze behandeling omdat ze meer durven. Het is belangrijk om te blijven innoveren, want iedere patiënt is uniek en heeft een andere aanpak nodig", besluit de Zwarte.
Bekijk het originele artikel via TechVisor: https://www.techvisor.nl/Artikelen/13166/chronische-pijn-met-vr-bestrijden-steeds-geliefder-onder-fysiotherapeuten
Comments