top of page

Waarom Virtual Reality voor Pijn

Louis Zantema


Louis is oprichter en hoofd wetenschap en productontwikkeling. Louis heeft meer dan 8 jaar klinische expertise in de behandeling van patiënten met chronische pijn als psycholoog. Hij is bekroond voor zijn uitzonderlijke prestatie in zijn vakgebied namens het Koninklijk Huis en heeft daarnaast een grote passie voor gaming. Zijn doel is om zichzelf overbodig te maken als pijntherapeut.


Wat kan virtual reality voor pijn betekenen? Deze week sta ik stil bij de rol die virtual reality in de behandeling van pijnklachten kan spelen.


Wat is Virtual Reality?


Virtual Reality, VR in het kort, is de digitale wereld die we bekijken door een VR bril. Vooral de laatste jaren is de techniek van VR zich aan het ontwikkelen. Bedrijven als Oculus hebben betaalbare VR brillen uitgebracht om VR toegankelijk te maken, en het is zelfs mogelijk geworden om met speciale brillen je mobiele telefoon te gebruiken voor VR. Door van speciale lenen gebruik te maken die dicht op het scherm zitten en bijna hetzelfde beeld voor je linker en rechteroog te krijgen, lijkt het alsof je echt in een 3D wereld bent.


Naar het inzetten van Virtual Reality voor pijn wordt al langere tijd onderzoek gedaan. Nog voor VR brillen toegankelijk werden, waren er al studies.Virtual Reality voor pijn - afleiding


Onderzoek richtte zich vooral op acute pijn en afleiding. Waar we onze aandacht richten heeft veel invloed op de hoeveelheid pijn die we voelen. Omdat VR zo afleidend is, bedachten onderzoekers terecht dat VR een goede manier zou kunnen zijn om mensen af te leiden van hun pijn. Dat bleek ook, VR leidt meer af dan andere manieren en werkt beter. Op die manier wordt VR tegenwoordig in steeds meer ziekenhuizen al toegepast.


Meer dan afleiding


De laatste jaren beseffen steeds meer mensen zich dat er meer mogelijk is dan afleiding met VR. Zeker voor chronische pijn kun je niet altijd blijven afleiden. In de volgende blog meer daarover!


3 Oefeningen om te doen


De eerste studies naar pijn en VR hadden met aandacht en afleiding te maken. Men vond dat minder aandacht voor pijn leidde tot lagere pijnscores. Wat kun je zelf doen om minder aandacht aan je pijn te geven? Een aantal oefeningen:

  1. Op momenten van pijn zoveel mogelijk aandacht besteden aan wat je aan het doen bent. Of als je zit of ligt, naar je ademhaling brengen.

  2. Jezelf afleiden met muziek, of TV, op een moment van pijn - en de aandacht zo goed mogelijk hierbij houden.

  3. Je kunt zelf kijken of er een VR bril beschikbaar is voor je telefoon, goedkopere VR sets zijn voor een klein bedrag beschikbaar. Wat gebeurt er als je een speciale VR app of game speelt wanneer je pijn hebt?

Comments


bottom of page